Fű öntözése - Füvesítés Budapest

Gyep locsolása

Füvesítés képekben

Gyep öntözése

A gyep öntözése

 

Díszkertünk gyepfelületeit nagy igénybevételnek tesszük ki. A használat során folyamatosan tapossuk, a redszeres karbantartás során nyírjuk, a gyors növekedés érdekében műtrágyázzuk a füvet. Ezzel az intenzív gyepfenntartással folytonos megújulásra, zöldtömegnövelésre késztetjük a füvet. A vegetatív növekedés egyik legfontosabb tényezője a rendszeres, és elegendő víz utánpótlása. A mi éghajlatunkon átlagosan napi 4 mm csapadékra van szüksége a gyepnek. Ez négyzetméterenként 4 litert jelent. Ez egy meleg kánikulai napon akár a többszörösére is nőhet. Ekkora mennyiségű vizet a természetes csapadék nem tud biztosítani, ezért a füvet öntöznünk kell.

Tavaszi és őszi időszakban elég hetente egy-két alkalommal öntözni. Nári időszakban viszont napi rendszerességű, sőt meleg kánikulai időszakban napi többszöri öntözésre lehet szükség. Az öntözés időtartamára nincs egységes recept, függ a talaj- és lejtésviszonyoktól, valamint a kert fekvésétől.

A fű kézi locsolása nagyobb gyepfelület esetén rendkívül fáradságos, hosszadalmas munka. Egy átlagos kiskert kézi beöntözése órákat is igénybe vehet. A fű locsolását célszerű a hajnali órákra időzíteni, mert ilyenkor a legkevesebb a párolgási veszteség. Éjszakai locsolás esetén előfordulhat, hogy a hosszú ideig nedves közegben lévő fűszálak begombásodnak, ezért ez nem javasolt.

Slaggal nehéz az öntözővíz optimális mennyiségét eltalálni. Lesznek olyan részek ahova kevés víz jut, és lesznek olyanok is amiket túlöntöztünk. Ez egyenetlen növekedéshez, vízpazarláshoz vezet.

Erre nyújt modern, víztakarékos megoldást az automata öntözőrendszer.

Az öntözőrendszer általunk szabályzott módon helyettünk végzi el a locsolást. A jól beállított automata öntözőrendszerre elég havonta egyszer ránézni, ellenőrizni a működését, esetleg átállítani az évszaknak megfelelően.

Ne feledjük: a szakszerűen megépített automata öntözőrendszerrel időt, és pénzt takaríthatunk meg.

Legjobb, ha az öntözőrendszert már a kertépítés során telepítjük.

Kérjen tőlünk ajánlatot öntözőrendszerére!

Kérjen ajánlatot most!>

 
powered by: Horizont Informatika