Fűmagvetés - Füvesítés Budapest

szép fű

Füvesítés képekben

A helyes fűmagvetés lépései

Füvesítés fűmagvetéssel

 

A fűmagvetés a füvesítés legolcsóbb, ám a legtöbb foglalkozást igénylő módja. A talajelőkészítés teljesen megegyezik a gyepszőnyeg terítés előkészületeivel, a különbség ezután következik.

A megfelelően előkészített aprómorzsás magágyba kézi, vagy gépi vetéssel egyenletesen elosztva kiszórjuk a fűmagot. Fajtától függően 3-5 dkg/m2 mennyiséget használunk. A fűmagot a megfelelő eloszlás érdekében begerelyézzük a talajba. Ilyenkor a talaj felső 1-2 cm-es rétegével keveredik a fűmag biztosítva a sekély takarást, amelynek a madarak elleni védelemben, és a csírázáshoz szükséges nedvesség biztosításában van jelentősége.

Miután egyenletesen kiszórtuk, majd begereblyéztük a fűmagot, egy könnyü hengerrel tömörítjük a felületet.

A hengerezésnek egyrészt azért van jelentősége, mert így elősegítjük a fűmag talajhoz való tapadását, csökkentve a szél és a víz által okozott eróziót. Másrészt az így a talaj felszínén kialakuló tömör kérgen megül a nedvesség, ezzel elősegítve a csírázó fűmagok nedvesen tartását.

Miután  a fűmagot behengereztük, nincs más dolgunk, mint locsolni. A csírázó fűmagot folyamatosan nedvesen kell tartani. Ez kiemelt fontosságú a füvesítés sikerét tekintve, minden ezen áll, vagy bukik. Ha a fűmag a kelés ideje alatt kiszárad, a csíra elpusztul megtizedelve a friss fűszálainkat.

A csírázó fűmag öntözése, időjárás függvényében akár napi 4-5 rövid locsolást is jelenthet az első két-három hétben. Ezt kézzel nagyon nehéz biztosítani, ezért érdemes a füvesítés előtt automata öntözőrendszert telepíteni.

Öntözőrendszer nélküli kertben az eredményes fűmagvetés csak tavasszal, illetve ősszel lehetséges.

Automata öntözőrendszerrel függetleníteni tudjuk magunkat az időjárási viszonyoktól, ezért nyáron is lehet füvesíteni, kis odafigyeléssel akár kánikulában is.

Ha kicsírázott a fűmag, ami fajtától függően 5-28 nap is lehet, az öntözést fontos visszavenni a gombás betegségek elkerülése, és a mély gyökeresedés elősegítése érdekében.

A fűmag kikelése után 3-6 hónap intenzív karbantartásra van szükség, hogy szép egybefüggő, dús füvünk legyen. Ennyi idő kell, hogy megközelítsük a gyepszőnyeg minőségét.

 

A friss fűmagvetés  gondozása:

  • öntözés: Az öntözésnek kiemelkedő szerepe van a friss füvesítésnél is. Ezt gyakrabban kell öntözni, mint a beállt kész gyepet. A gyökerek még nem hatoltak mélyre, ezért csak a talaj felső rétegében lévő vizet tudják hasznosítani.
  • Rendszeres fűnyírás: Fontos a heti rendszerességű fűnyírás. Ezzel tudjuk elősegíteni a gyep besűrűsödését. A nyírási magasság fajta függvénye, de az fontos, hogy ne hagyjuk hosszúra nőni és egyszerre csak a fűszál harmadát-felét szabad levágni. Ellenkező esetben a fű kiritkul, felkopaszodik.
  • Műtrágyázás: Az intenzíven karbantartott gyep hatalmas igénybevételnek van kitéve. Folyamatosan nyírjuk, tapossuk, ezért folyamatos növekedésre kényszerítjük. Ehhez sok, és folyamatosan jelenlévő tápanyaggra van szüksége. Ma már nagyon jó minőségű gyeptrágyák kaphatóak, melyeket kifejezetten a fű igényeihez fejlesztettek.
  • Növényvédelem: Fontos, hogy felismerjük és időben védekezzünk a fű betegségei ellen. Friss fűmagvetésnél a sok csapadék miatt általában gombás betegség fordulhat elő
  • Gyomírtás: A legnagyobb körültekintéssel előkészített talajban is vannak nyugvó gyommagok, melyek a füvesítéskor a felszínre kerülnek, és az öntözés hatására csírázásnak indulnak. Friss gyepünk a szél által is könnyen fertőződhet gyommagokkal. A gyomok együtt fejlődnek a fűvel, de sokkal igénytelenebbek, ezért a nem megfelelően ápolt fűben hamar átvehetik az uralmat. A gyomok elleni védelem legjobb módja, ha helyes karbantartással a füvet hozzuk olyan helyzetbe, hogy képes legyen elnyomni a gyomokat. Kiegészítésként szükséges lehet a kézi gyomlálás, vagy a gyomírtó permetezés. A fű 1,5-2 hónapos koráig, csak kézi gyomlálásról lehet szó, mert a vegyszer megégetheti a fiatal, vékony fűszálakat.

 

Kérjük böngéssze oldalunkat, hogy mégtöbb információhoz jusson füvesítési szolgáltatásunkról!

Kérjen ajánlatot most!>

 
powered by: Horizont Informatika