Fűnyírás - Gyepápolás - Kertfenntartás Budapest

gondozott fű

Füvesítés képekben

Fűápolás

A gyep ápolási munkái

 

Fűnyírás

 

A rendszeresen végzett fűnyírás a gyep fenntartásának egyik legfontosabb feladata. A nyírással késztetjük a füvet a nagyobb, vastagabb, tömöttebb levélzet kifejlesztésére. A fűnyírást a vegetációs időszakban legalább hetente egyszer el kell végezni. A ritkán nyírt gyep elvékonyodik és kiritkul, így hamarabb találnak utat a gyomok a fény felé. A gyomszabályozás egyik legjobb módja, ha a füvet hozzuk “helyzetbe” a gyomokkal szemben. A rendszeresen nyírt fű nagymértékben képes elnyomni a gyomokat, így csökkenthető a gyomlálás, gyomírtás.

A nyírt gyep megfelelő magassága az alkalmazott fűfajták függvénye, de általánosságban elmondható hogy házikertben 3-5 cm közötti az ideális hossz. Nyáron magasabb, télen alacsonyabb.

Fontos, hogy fűnyíráskor maximum a fű hosszának a harmadát vágjuk le, akkor is ha előzőleg elfelejtettük lenyírni. Ilyenkor fokozatosan kell elérni a kívánt magasságot. A túl hirtelen, túl alacsonyra vágott fű kiritkul, hiszen pont a bokros hajtásait vágjuk le.

Érdemes mindíg élesen tartani a fűnyíró kését, hogy a vágási felület szép maradjon.

A levágott nyesedéket a legjobb összegyűjteni, és komposztálni. Vannak ugyan mulcsozós technikák, amikor a nyesedéket nagyon apróra vágva a gyepen hagyjuk. Vannak előnyei, de ez a módszer gyakoribb nyírást, és sokkal több ápolást igényel.

 

Gyepszellőztetés, levegőztetés

 

A már beállt gyepet -legyen az vetett fű, vagy gyepszőnyeg- évente egyszer, vagy kétszer szellőztetjük. A szellőztetés időszaka a kora tavasz, kétszeri szellőztetésnél ősszel is végezzük.

A fű szellőztetésekor feltörjük az év során kialakult filcréteget, kikaparjuk belőle az elhalt fűszálakat, mohát. Ezzel elősegítjük a víz, a tápanyagok és a levegő könnyebb talajba jutását.

Ezzel egy kis élettérhez juttatjuk a fűszálakat. A szellőztetés nehéz fizikai munka, ezért célszerű géppel végezni. A gyepszellőztetés során jelentős mennyiségű hulladék képződik, amit minden esetben el kell távolítani a fűről. A szellőztetés után a gyep első látásra ijesztően hat, de izgalomra semmi ok. Az eltávolított hulladék helyét a fű pár hét alatt benövi.

A gyep levegőztetését tömörödött, kötött talajokon végezzük, hogy a gyökereket levegőhöz juttassuk és segítsük a pangó csapadék megszűntetését. Ennek leggyakoribb módszere a lyuggatás. Ennek során apró lyukakat vágunk a gyepbe, melyeket homokkal töltünk fel. Így javítjuk a kötött talajok szerkezetét a fű gyökér-zónájában.

 

Tápanyag visszapótlás

 

Az intenzíven karbantartott fűnek rengeteg tápanyagra van szüksége. Előbb-utóbb kimerülnek a talaj készletei. Ilyenkor pótolnunk kell a felhasznált tápanyagokat.

A tápanyag-visszapótlást könnyen elvégezhetjük a kifejezetten erre a célra kifejlesztett gyeptrágyákkal.

A fű vegetációjának minden szakaszához találunk megfelelő összetételű gyeptrágyát.

A friss telepítéseknél magas foszfor-tartalmú indítú gyeptrágyát használunk. A foszfor a gyökérképződésben segít.

A téli felkészítéskor, valamint stresszhelyzetekben magas kálium-tartalmú műtrágyát választunk. A kálium segít a betegségek leküzdésében is.

A szezon folyamán fenntartó gyeptrágyának magas nitrogén-tartalmú műtrágyát választunk. A nitrogénnek a nagy zöldtömeg-fejlesztésben van szerepe.

A gyeptágyákban előfordulhatnak még mikroelemek, vas, gyomírtó szerek.

A gyeptrágyák a tápanyagokat szabályozottan adják le a hatástartamuk alatt. Léteznek 1-2 hónapos, féléves, 8-9 hónapos gyeptrágyák. Mi a rövid hatástartamúakat alkalmazzuk, mert ezekkel lehet a fű éppen aktuális igényeit a leg optimálisabban kielégíteni.

 

Növényvédelem

 

Mint minden élőlénynek, a fűnek is vannak kártevői, betegségei. A betegségek időben történő felismerése fontos a megfelelő hatékonyságú védekezéshez.

A legtöbbször gombabetegségekkel találkozunk. A vegyszeres védekezés mellett fontos a kiváltó okok felismerése és megszűntetése, pl.: túlöntözés, pangóvíz, gyepfilc, levegőtlen tömörödött talaj, tól magasra hagyott fű, stb.

A betegségek megelőzésének legjobb módja a fű minnél jobb kondícióban való tartása.

 

Gyommentesítés

 

A helyesen ápolt gyep nagymértékben képes önmaga elnyomni a gyomokat. Ezzel együtt szükség van kiegészítő kézi gyomlálásra, valamint vegyszeres gyomírtásra. Ma már nagyon jó szelektív szereket lehet kapni, melyek helyes alkalmazás esetén kíméletesek a fűvel, csak a gyomot pusztítják. A szelektív gyomírtók főleg a fűben lévő kétszikű gyomok ellen használatosak.

Az egyszikűeket csak nagyon korlátozottan lehet vegyszerrel írtani a gyepből.

A vegyszeres gyomírtás tapasztalatot, és odafigyelést igénylő feladat, érdemes szakemberre bízni!

 

Öntözés

 

A fű öntözése a gyepgondozás kiemelten fontos teendője, ezért ennek külön fejezetet is szenteltünk.

 

A gyep öntözését itt találja meg.

 

Régóta foglalkozunk kertfenntartással. Hívjon minket bizalommal, és levesszük a válláról az egész éves gyepgondozás feladatát!

Kérjen ajánlatot most!>

 
powered by: Horizont Informatika